Vernuftig: feit of fictie?

Als je even een paar minuten niets te doen hebt met je leven, nodig ik je graag uit om deze blog te lezen. Ik zou het zelfs zeer aanraden. We gaan het namelijk even hebben over het woord ‘vernuftig’. Hier is namelijk nogal wat verwarring over. Er gaan geruchten dat deze combinatie van letters dieper gaat dan dat wij denken. Bestaat het woord eigenlijk wel? De grootste filosofen hebben hun hoofd erover gebogen en zelfs zij zijn er niet zeker van wat voor impact het heeft op ons leven. De gedachte eraan schrikt hun stiekem een beetje af. Zelfs dames – die naar verluidt een mond hebben die nooit stilstaat – spreken nooit over deze term.

Hoe beangstigend het idee ook – het was tijd om zelf op onderzoek te gaan. Gewapend met een toetsenbord en een computer surfte ik naar de almachtige tempel die zich Google noemt. In de Tempel van Google schenen zich namelijk de antwoorden op al uw vragen te bevinden. Toen ik op mijn surfboard binnen kwam surfen (zo makkelijk gaat het!), viel mijn mond bijna open door de lege ruimte waarin ik mij bevond. De Tempel liet duidelijk merken dat ik er alleen voor stond. Ik moest zelf de stappen zetten om tot het antwoord te komen. Ik pakte mijn toetsenbord tevoorschijn en begon met trillende handen instructies in te tikken.

Nadat ik op een grote knop had gedrukt, openden zich er een hoop vondsten voor mij. Overal om mij heen waren ineens artefacten te zien, die mij tot het mysterie achter ‘vernuftig’ konden leiden. Het eerste wat opviel waren de oude Egyptische hiërogliefen. Met moeite kon ik de oude symboliek ontcijferen, maar tot mijn grote verbazing werd er nergens over ‘vernuftig’ gesproken. Durfden ook zij het woord niet te ontfermen? De oude Latijnse geschriften van een of andere keizer genaamd Caesar brachten mij eveneens geen antwoord. Hoewel ik mij verbaasde over de vele informatie die De Tempel mij allemaal bood, begon ik een beetje zenuwachtig te worden. Probeert de Tempel informatie voor mij te verbergen?

Het was tijd om dieper af te dalen in de Tempel. Terwijl ik door de ondergrondse kerkers liep, viel mijn oog ineens op een verstoft, half scheef hangend bordje met de letters ‘Wikipedia’ erop geprint. Het hing boven een immens opgeblazen deur, die bijna uit elkaar leek te spatten. Op de muren was graffiti te zien, die allemaal woorden uit leken te beelden. Alle kennis die men op de wereld had opgedaan, was hierin weggestopt. De informatiestroom was enorm en wijsheid steeg met de minuut. Zo weet ik nu eindelijk waar de standaard op mijn fiets voor dient, iets waar ik al jaren mijn vraagtekens over had. Maar ondanks dat vond ik opnieuw niets over ‘vernuftig’.

Na wat wel maanden aan zoekwerk leek, begon ik de moed op te geven. Bijna leek ik een spoor gevonden te hebben, met een of andere website die zich ‘Vernuftige Verhaliteiten’ noemde. Ik wist echter niet of ik die wel serieus kon nemen. Wie verzint nou een woord genaamd ‘Verhaliteiten’? Dichterbij dan dat ben ik echter niet gekomen. Was het dan toch een legende? Misschien. Vernuftig gaat kennelijk verder dan dat wij ooit kunnen dromen. De wereld is nog niet klaar voor deze combinatie van woorden. Zal ooit de tijd arriveren waarin we tot een antwoord komen?