Pittoresk: betekenis & etymologie

Pittoresk haar betekenis is schilderachtig.

Een pittoresk dorp is dus in essentie een plek die schilders maar wat graag op het witte doek willen toveren. Gemakkelijk te verwarren met synoniemen als rustiek, liefelijk, beeldig en idyllisch.

Wat is de etymologie van het woord pittoresk?

Volgens het Etymologisch Woordenboek duikt pittoresk in 1871 voor het eerst op in onze taal (al noemen andere bronnen 1838). Het is een leenwoord uit het Frans. Pittoresque, wat op de manier van schilders betekende, zeiden de Fransen al sinds 1658.

Hoewel het officieel een leenwoord is uit het Frans, gaat de de etymologie van pittoresk terug tot het Romeinse Rijk. Het is oorspronkelijk afgeleid van pictorem, de vierde naamval van pictor. Dit betekent schilder.

Pittoresk bestaat dus uit twee delen: het Latijnse Pictor (schilder) en het Franse Esque (achtig). Dit maakt ook de oorspronkelijke betekenis van pittoresk letterlijk schilderachtig.

Afbeelding van een pittoresk stadje, als begeleiding bij Pittoresk: betekenis & etymologie
Nederlanders associëren pittoresk doorgaans met dorpjes. (Bron foto: Travelvalley)

Pittoresk is in Engeland een schoonheidsideaal

In Engeland maakten ze het al helemaal bont toen ze hun picturesque van de Franse taal leenden. Zij maakten het in de 18e eeuw zelfs tot een heel artistiek ideaal van schoonheid, dat men op nieuwe manieren naar een land en haar landschap deed kijken.

De betekenis van pittoresk in het Engels? Gemaakt om als schilderij te dienen.

Leuk feitje: Onze taal kent relatief veel leenwoorden uit het Frans. Dit komt vooral door het begin van de 19e eeuw, toen Nederland een decennium lang onder het bewind van Napoleon was.

Wist je dat… schilderij zijn oorsprong vindt op ridderschilden?
Meer leesvoer: de drassige betekenis achter dorp