De herkomst van de naam Super Mario

De herkomst van de naam Super Mario, ’s werelds bekendste mascotte in de wereld van gaming, ligt bij een écht bestaand persoon: Mario Segale. Meneer Segale was in het begin van de jaren ’80 de huurbaas van het kantoor en de opslagplaatsen van de Amerikaanse tak van Nintendo.

Segale’s naam kwam naar voren doordat de besnorde loodgieter, die oorspronkelijk uit Japan komt, ook een naam moest krijgen voor het westen. De president van Nintendo of America gedurende die tijd, Minoru Arakawa, vond het wel een grappig idee om ‘m te vernoemen naar hun huurbaas. In Japan vonden ze de naam zo tof, dat ze het ook overnamen! In 1983 was Mario Bros. geboren.

Het spelletje waar hij wereldwijd faam mee vergaarde, Super Mario Bros, verscheen twee jaar later (al mochten wij Europeanen er pas in 1987 mee spelen). Vanaf toen kreeg Mario ook de naam ‘Super’ mee, vernoemd naar de Super Mushroom-power-up die je in het spel kunt pakken. Hiermee werd Mario ineens groot!

Wist je dat de loodgieter overigens officieel Mario Mario heet? Het originele spelletje waar de besnorde loodgieter in speelt, heet Super Mario Bros – oftewel de gebroeders Mario. Zijn broer Luigi heet dan ook Luigi Mario!

Leuk feitje: Naar verluid is de naam van Mario’s broer, Luigi, gebaseerd op een pizzeria vlakbij het hoofdkwartier van Nintendo of America: “Mario & Luigi’s”. Luigi lijkt daarnaast op het Japanse woord voor ‘vergelijkbaar’: ruiji. Hij is bedacht om het originele Mario Bros. met z’n tweeën kunnen spelen.

In 2018 bevestigde Nintendo nog maar eens dat Super Mario vernoemd is naar hun oorspronkelijke huurbaas. Op het filmpje zie je Donkey Kong in actie, het eerste spel waar hij in voorkwam.

Jumpman: de oorsprong van Super Mario

Mario was echter niet zijn eerste naam. Toen Nintendo de originele Donkey Kong ontwikkelde, de eerste game waar Mario in speelt, heette hij Ossan. Dit is Japans voor ‘man van middelbare leeftijd’. Later tijdens de ontwikkeling werd dit Mr. Video Game of Mr. Video. Toen het spel uiteindelijk uitkwam in de arcadehallen in 1981, was Mario’s officiële naam Jumpman. Van die laatste naam heb je misschien wel eens gehoord!

Het allereerste spel waar Mario zijn naam droeg, is Mario Bros. uit 1983. Hier kwam zijn oorspronkelijke ‘baan’ ook het meest naar voren: loodgieter! Je speelt in een ondergrondse ruimte, waar groene schildpadden (genaamd Koopa’s) en ander gespuis de leidingen onveilig maken. Aan jou om ze van kant te maken!

Meer etymologievoer: de betekenis achter de naam The Legend of Zelda
Wist je dat… Pong verantwoordelijk is voor het bestaan van het woord videospel?